Wyposażenie eleganckiej restauracji

Wyposażenie eleganckiej restauracji

Sukces w branży gastronomicznej, szczególnie w obliczu współczesnej konkurencji na rynku, okazuje się być trudny do osiągnięcia. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że droga wiodąca do serc klientów jest długa i usłana wieloma problemami. Przede wszystkim związanymi z przebiciem się ponad te restauracje, które do tej pory potrafiły wyrobić dobie dość bezpieczne miejsce na rynku. Nie bez znaczenia pozostaje zatem doświadczenie właściciela związane nie tylko z gotowaniem, ale także z zarządzaniem tego rodzaju działalnością. Efektywność prowadzonej restauracji zależy w dużej mierze także od posiadanego sprzętu restauracyjnego. Nowoczesne wyposażenie kuchenne pomaga kucharzom sprawniej wykonywać swoje zadania. Im bardziej elegancki charakter ma mieć restauracja, w tym większym stopniu właściciel powinien skupić się także na wystroju i wyposażeniu swojego lokalu gastronomicznego. Sympatię odwiedzających można zyskać na wiele sposobów, jednak pierwsze wrażenie wywołuje w nich nie smak, a przestrzeń znajdująca się dookoła. W skład tej ostatniej wchodzi między innymi aranżacja wnętrza oraz wygląd zastawy stołowej.

Reklama przyciągnie klienta, ale go nie utrzyma

Dobra reklama dźwignią handlu. Tak zwykli mawiać wszyscy ci, którzy pokładają ogromne nadzieje w działaniach agencji marketingowych czy reklamowych. Po części wspomniana dewiza dotyczy także właścicieli lokali restauracyjnych. Otwierając restaurację przede wszystkim trzeba bowiem zadbać o to, by klienci dowiedzieli się o jej istnieniu. Promocja w branży gastronomicznej może wyglądać nieco inaczej niż w przypadku innych branż. Po pierwsze dlatego, że reklamowanie nowo otworzonego lokalu może odbywać się poprzez darmową degustację. Moda na tego rodzaju działania została zakorzeniona wśród restauratorów całkiem niedawno, jednak już cieszy się ogromną efektywnością. Standardowa reklama w postaci baneru czy ulotek także się sprawdza, jednak należy zadbać o oryginalny wygląd graficzny tego rodzaju elementów. W przeciwnym razie broszurki szybko wylądują w koszu. Dobra restauracja zaczyna swoją działalność od dobrej nazwy. Najczęstszym błędem początkujących restauratorów jest zmienianie nazwy już po otwarciu lokalu. Takie działanie nie utrwala w świadomości klientów informacji dotyczących nowego obiektu, w którym można smacznie i komfortowo zjeść. Warto pamiętać o tym, że efektywne działania reklamowe nie sprawdzą się wtedy, jeśli wszystkie siły właściciela skupią się na tym aspekcie działalności. Oprócz promocji liczy się także smak potraw oraz wygląd i wyposażenie restauracji.

Dobra zastawa stołowa podkreśli wygląd i smak potraw

poznańDziś powszechnie wiadomo, że nie liczy się wyłącznie smak posiłku, ale także jego wygląd. Klienci szybciej wybiorą taką restaurację, w której dania podawane będą w estetyczny oraz oryginalny sposób. Z pewnością może w tym pomóc dobra zastawa stołowa. Ta ostatnia w rozumieniu przeciętnego zjadacza chleba składa się z kilku talerzy i sztućców. Nic bardziej mylnego, bowiem profesjonalna zastawa stołowa kupowana przez eleganckie restauracje zawiera przynajmniej kilkadziesiąt różnych elementów. Co ciekawe, każdy z nich znajduje swoje zastosowanie podczas podawania posiłku. Warto wspomnieć chociażby o kieliszkach, które na ogół kojarzą się z dwoma, może z trzema różnymi obiektami. W restauracji znajdziemy między innymi kieliszki do brandy, koniaku, jajek, szampana, wódki czy nawet wody. W zależności od rodzaju napoju czy trunku kieliszek będzie wyglądał zupełnie inaczej. Zastawa stołowa to także sztućce, które mogą różnić się w eleganckiej restauracji w zależności od tego, co jest przedmiotem zamówienia. Przykładowo widelce do sałatek będą wyglądać inaczej niż widelce do ciasta. Inny widelec pojawi się przy talerzu także podczas podawania dania głównego. W skład zastawy stołowej wchodzą także różnego rodzaju karafki czy dzbanki, w których podaje się napoje. Na każdym stoliku przy okazji zamawiania ciepłych napojów pojawi się także zgrabna cukierniczka.

Wyposażenie klasycznej restauracji

Wystrój wnętrza dużo mówi o tym, jaki charakter ma dana restauracja. Wielu restauratorów bardzo angażuje się w aranżację przestrzeni sali jadalnej, ponieważ nawet najmniejszy detal nie ujdzie uwadze niektórych klientów. Najpopularniejszym materiałem naściennym stosowanym obecnie w restauracjach jest tak zwana tapeta wykonana ze szklanego włókna. Wspomniany materiał prezentuje się niezwykle estetycznie i jest dostępny w różnych kolorach. Klienci mogą także decydować się na różną teksturę. Najważniejszy jest jednakże wymiar praktyczny włókna szklanego. Takie tapety są w dużej mierze odporne na mechaniczne uszkodzenia oraz nie wchłaniają wody. Dzięki temu doskonale sprawdzają się w miejscu takim, jak restauracje. Na parkiecie zazwyczaj znajduje się drewniana podłoga lub płytki ceramiczne. Bardzo ważnym elementem wystroju jest zgodność kolorystyczna pomiędzy elementami ścian i podłóg a meblami i zastawą stołową. Dość popularne są współcześnie brązy mieszane z kolorem pomarańczowym. Wszystko zależy jednak w dużej mierze od samego właściciela oraz ewentualnie projektanta wnętrz, jeśli taki zostanie na potrzeby aranżacji zatrudniony. Będąc w restauracji warto zwrócić uwagę na najmniejsze detale. Na przykład na wygląd stołów bądź stolików. W eleganckiej restauracji każdy stół wyposażony jest w obrus oraz pojemniki z przyprawami i serwetniki. W niektórych lokalach oprócz jednorazowych chusteczek goście dostają także materiałowe serwetki. W zależności od wielkości stołu można na nim czasami znaleźć również świeczniki lub wazony ze świeżymi kwiatami.

Wyposażenie eleganckiej restauracji to nic więcej, jak wizja samego właściciela. Restauratorzy prowadzący lokale gastronomiczne od lat wiedzą, jak trafić do serc (a także żołądków) swoich gości. Osoby dopiero stawiające pierwsze kroki w branży gastronomicznej powinny pamiętać o tym, co jest ważne nie tylko dla interesu firmy, ale przede wszystkim dla klientów odwiedzających restaurację na co dzień.